Quan l’any 1969 la Casa España va esdevenir la seu del Museu d’Història de l’Hospitalet, l’últim propietari i hereu va fer donació del seu fons bibliogràfic patrimonial integrat per documentació familiar i d’antics propietaris, com les famílies Llunell i ... »Molinés. Ciutadans anònims, personalitats, veïns i veïnes de la ciutat han fet aportacions de llibres antics, alguns quan existia la biblioteca municipal als baixos de l’edifici consistorial altres al Museu d’Història i posteriorment a l’Arxiu Històric de l’Hospitalet. Aquest ha estat l’itinerari institucional dels documents que componen el fons bibliogràfic patrimonial publicat abans de l’any 1900.«
Datos sobre el ingreso
Transferència interna de novembre de 2004, realitzada per l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet – Arxiu Històric (c/ Xipreret) a l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet – Biblioteca (c/ Cobalt 57). Alguns documents restaven al Museu d’Història, provinents de ... »donacions particulars, sense constituir cap fons privat.«
Área de contenido y estructura
Alcance y contenido
Monografies impreses per procedència: Nom fons o procedència Llibres publicats abans de 1900 España Muntadas 130 Francesc Batallé i Aragonés 4 Jaume Ventura i Tort 4 Miquel Romeu Mumany 4 Grup Excursionista Saltadiç 2 Museu d’Història de l’Hospitalet 13 ... »Monografies impreses per data de publicació: · Segle XVI (1501-1600): 1 · Segle XVII (1601-1700): 8 · Segle XVIII (1701-1800): 31 · Segle XIX (1801-1900): 111 · Sense Data: 6«
Área de condiciones de acceso y uso
Características físicas y requisitos técnicos
Han estat objecte d’intervenció restauradora 9 unitats físiques, resten per intervenir 243 unitats.
Estat de conservació del total de la collecció (inclou monografies publicades abans de 1900), segons informe d’Arnó i Clavell Restauradors (febrer, 2005). “... »
Han estat objecte d’intervenció restauradora 9 unitats físiques, resten per intervenir 243 unitats.
Estat de conservació del total de la collecció (inclou monografies publicades abans de 1900), segons informe d’Arnó i Clavell Restauradors (febrer, 2005). “En cada fitxa individual també s’ha fet una descripció de les patologies que presenta cada llibre, així com una proposta d’intervenció. Degut al volum de la collecció s’ha intentat plantejar una intervenció bàsica dels llibres, per garantir l’estabilitat del fons. D’aquesta manera s’ha intentat evitar processos més costosos en els casos possibles. La majoria del fons presenta problemes d’acidesa en el suport, la mesura a aplicar seria una desacidificació, aquesta suposaria un tractament en humit que resultaria molt costós. Tot i així en els volums més valuosos i amb importants problemes d’acidesa sí hem recomanat aquest tractament. Molts documents presenten també fongs, en aquests casos recomanem una intervenció d’urgència. El problema més freqüent té a veure amb el desgast de les enquadernacions. Per una banda un gran volum de documents tenen enquadernacions fetes de paper, aquestes mostren moltes alteracions tant en les tapes com en els blocs que no estan ben protegits. En molts casos el problema ha acabat derivant en un desgast del cosit del llibre, així com pèrdues de suport i fins i tot de fulls. En aquests casos hem recomanat un recosit i una sobreenquadernació en tapa solta per protegir-los. Per altra banda la majoria dels llibres també presenten les enquadernacions desgastades i proposem una consolidació general per garantitzar la seva estabilitat. En alguns casos puntuals on l’enquadernació no es pot recuperar, i no es tracta d’una enquadernació valuosa, hem plantejat realitzar-ne una de nova, en el mateix estil que l’original. En casos molt puntuals s’ha aconsellat una restauració completa, degut a la necessitat i al valor del document. Tot i així en altres casos hem donat propostes alternatives que caldria convenir coneixent les necessitats de l’arxiu”.