Subfondo 2 - Maria Pilar Massana i Llorens

Ajuntament de l'Hosp... Simposio "Envejecimi... Experiències de lluites v...

Área de identificación

Código de referencia

ES CAT AMHL 862-2

Título

Maria Pilar Massana i Llorens

Fecha(s)

  • ca. 1966 - 2021 (Agregación)
  • 1794 - 2021 (Creación)

Nivel de descripción

Subfondo

Volumen y soporte

3,65 ml., 284 expedients, 3 cartells, 1 auca, 2 discos òptics, 3 memòries USB

Área de contexto

Nombre del productor

Massana i Llorens, Maria Pilar (1951-)

Historia biográfica

Nascuda a Solsona (Lleida) el 1951, de família treballadora, pare jornaler pagès i mare modista. Va ser la petita de 5 germans (3 noies i 2 nois).
Estudià a Solsona, Tarragona i Barcelona, diplomada en Treball Social i Llicenciada en Història.
S’ha caracteritzat pel seu compromís amb la millora dels Serveis Socials a Catalunya i per la implicació en diferents àmbits ciutadans i de moviments socials.
Des de 1973 ha treballat a l’Hospitalet de Llobregat. Al final de la dictadura franquista va iniciar-se en el treball comunitari al barri de Can Serra, depenent de la Parròquia i de l’Associació de Veïns. Un any després, al mateix lloc i amb la mateixa orientació, passà a dependre de Càritas Diocesana. Una experiència professional que la va marcar molt positivament.
Accedí als Serveis Socials de l’Ajuntament des de 1979, amb el primer consistori democràtic i formant part del primer grup de treballadores socials municipals. Va finalitzar el 31/12/2016 exercint de cap de l'equip de Serveis Socials Bàsics de Bellvitge i El Gornal.
Ha estat bàsicament en l’atenció primària (excepte en el període que fou regidora). Ha treballat a tots els barris de la ciutat, excepte al de la Florida. Coneix bé la ciutat. També ha estat cap de Centre, responsable del programa d'Atenció Social Urgent, de la implantació a l'Hospitalet del PIRMI (Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció) i Tècnica Assessora participant en diferents comissions de treball propositives per la millora dels serveis socials municipals.
Està contenta amb la seva professió: “Sóc privilegiada perquè puc aprendre i fruir amb la meva feina, a la vegada que puc donar un servei a la gent”, manifesta.
Va presidir l'Associació d'Assistents Socials de Barcelona (1979-1983), en un moment convuls i de canvis per la professió. Cercant sempre el consens amb les altres cinc associacions professionals de Catalunya, va ser possible crear el primer col·legi professional d'àmbit català l'any 1983.
Viu a l'Hospitalet des de l'any 1982, quan es casà amb en Jaume Botey i Vallès.
La necessitat de treballar millor la va portar a llicenciar-se en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. El 1984 va publicar “L’Hospitalet a l’inici del s. XVIII. Homes i terres”. Va participar en l’estudi i publicació de “54 relats d’immigració”. Ha col·laborat en algunes publicacions sobre immigració, sobre serveis socials a l’Hospitalet i sobre el moviment per la pau a Catalunya.
Dins i fora de la feina, Maria Pilar Massana és una activista social, per la pau i la cooperació, feminista, compromesa com a ciutadana amb el seu entorn “per un altre món possible”.
Va estar molt directament vinculada als orígens del moviment veïnal des de l’Associació de Veïns de Can Serra i amb la Coordinadora d’Associacions de Veïns, especialment en reivindicacions urbanístiques.
Regidora de l’Hospitalet, de 1995 a 1999 per la llista d’Iniciativa per Catalunya i després per la d’Esquerra Unida i Alternativa.
El 1984 participà activament en el referèndum ciutadà contra l’entrada d’Espanya a la OTAN.
Des de 1983 formà part del Col•lectiu per la Pau i la Solidaritat, que fou el motor de la Campanya de Solidaritat amb Nicaragua de l’any 1985.
El 1994 participà activament en la campanya del 0,7%, tant a l'Hospitalet com a Catalunya.
Ha participat en campanyes unitàries de moviments socials. Viatjà a Nicaragua, als camps de refugiats saharians, a l’Iraq, el Líban, a Mèxic, a Bolívia, en missions de solidaritat i de pau.
Vinculada de manera molt directa a la Plataforma Aturem la Guerra (2002). En els últims anys, molta gent l’ha coneguda com una de les portantveus d’aquesta plataforma. Igualment vinculada al moviment feminista de la ciutat i de Catalunya.
És sòcia de la Cooperativa La Olivera a Vallbona de les Monges i de diverses entitats defensores dels drets humans, de la cooperació solidària i de la justícia social. Membre de Cristians pel Socialisme. Va ser sòcia fundadora del Centre d’Estudis de l’Hospitalet des de 1983 i presidenta entre 2008 i 2011.
En els últims anys, sense deixar la seva militància tradicional, s'ha implicat en les noves expressions i moviments polítics: Parlament Ciutadà, Procés Constituent, Lluites Compartides, Catalunya en Comú, Moviment Sobiranista...

Historia archivística

Documentació aplegada per M. Pilar Massana en el transcurs de seva formació acadèmica, activitat professional com a treballadora social, participació en les associacions i col·legis professionals de treball social i història personal i familiar. La transferida a l'Arxiu, estava conservada en els pisos del carrer Girona de l'Hospitalet de Llobregat i Llull de Barcelona. La que encara no està transferida es troba en el primer. No disposava de cap instrument de descripció.

Datos sobre el ingreso

Documentació lliurada per M. Pilar Massana a l'Arxiu Municipal de l'Hospitalet els dies 7 i 17 de juny, 19 de juliol, 8 d’agost 1 d’octubre de 2019, 18 de febrer de 2020 i 8 d’octubre de 2021

Área de contenido y estructura

Alcance y contenido

Aquest subfons conté cinc sèries (per a més informació, veure l’abast i contingut de cadascuna):
2.1. Aspectes personals (1797-2007). Inclou de moment una col·lecció de goigs i una invitació rebuda per a una recepció oficial.
2.2. Estudis i formació (1969-2016). Conté documentació de: a) formació reglada (1969-1988), b) formació continuada de cursos, tallers i seminaris (1979-2016), c) congressos i jornades tècniques del sector professional del treball social (1975-2016).
2.3. Activitat professional: treballadora social (1967-2018). Conté documentació de: a) Càritas Diocesana de Barcelona (1972-1999), b) Acció solidària contra l’atur (1981-2018), c) publicacions periòdiques (1981-2014), d) llibres i fullets (1967-2012), e) informes tècnics (1973-2016), f) informacions (1979-2016), g) actuació política en treball social (1981-1997), h) docència impartida (1983-2012), i) treball a l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat (1979-2016).
2.4. Actuació associativa: Col·legi Oficial (1974-2021). Conté documentació de: a) Associació d’Assistents Socials per a l’estudi i especialització del treball social (1974-1982) (també coneguda com a Associació d’Assistents Socials de Barcelona o Associació d’Assistents Socials de Portaferrissa); b) Escola de Formació d’Assistents Socials (1979); c) Federación Española de Asociaciones de Asistentes Sociales (1978-2009); d) Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya, després Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (1982-2021); e) altres entitats (1985-1986).
2.5. Obra escrita (1981-2015).

Información sobre evaluación, selección y eliminación

Tota la documentació d'aquest subfons és pertinent i no hi ha cap previsió d'eliminació.

Acumulaciones

Les cinc sèries que composen aquest subfons inclouen documentació no transferida. Veure la descripció de cada sèrie.

Sistema de arreglo

Documentació organitzada en expedients. Dins de cada sèrie i subsèrie, cada expedient té relació amb algun dels àmbits temàtics inclosos.

Área de condiciones de acceso y uso

Condiciones de acceso

En general de lliure accés, però hi ha alguna documentació d'accés restringit, en contenir dades personals.

Condiciones

En general de lliure reproducció, però hi ha alguna documentació de reproducció restringida, en estar subjecta a drets d'autor.

Idioma del material

  • catalán
  • español de España

Escritura del material

Notas sobre las lenguas y escrituras

Características físicas y requisitos técnicos

Documentació en paper. En bon estat de conservació. Un llibre presenta taques d'òxid. Algunes unitats documentals contenen fotocòpies, llegibles en el moment de fer la descripció.

Instrumentos de descripción

Fitxes Nodac de subfons i sèries i relació d'unitats documentals.

Área de documentación relacionada

Existencia y localización de originales

Existencia y localización de copias

Unidades de descripción relacionadas

Descripciones relacionadas

Área de notas

Identificador(es) alternativo(s)

Puntos de acceso

Puntos de acceso por materia

Puntos de acceso por lugar

Puntos de acceso por nombres de persona

Área de control de la descripción

Identificador de la descripción

Identificador de la institución

Reglas y/o convenciones

Descripció realitzada segons els preceptes de la Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Subdirecció General d’Arxius i Associació d’Arxivers de Catalunya, 2007.

Estado de descripción

Nivel de detalle

Idioma(s)

Escritura(s)

Fuentes

La informació continguda en la pròpia unitat de descripció s'ha contrastat i ampliat amb el testimoni de M. Pilar Massana.

Área de Ingreso

Materias relacionadas

Personas y organismos relacionados

Lugares relacionados