Sèrie 3 - Activitat professional: treballadora social

Ajuntament de l'Hosp... Experiències de lluites v...

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES CAT AMHL 862-2-3

Títol

Activitat professional: treballadora social

Data(es)

  • 1972 - 2018 (Accumulation)
  • 1967 - 2018 (Creation)

Nivell de descripció

Sèrie

Volum i suport

1,60 ml., 126 expedients, 3 cartells

Àrea de context

Nom del productor

Massana i Llorens, Maria Pilar (1951-)

Història biogràfica

Nascuda a Solsona (Lleida) el 1951, de família treballadora, pare jornaler pagès i mare modista. Va ser la petita de 5 germans (3 noies i 2 nois).
Estudià a Solsona, Tarragona i Barcelona, diplomada en Treball Social i Llicenciada en Història.
S’ha caracteritzat pel seu compromís amb la millora dels Serveis Socials a Catalunya i per la implicació en diferents àmbits ciutadans i de moviments socials.
Des de 1973 ha treballat a l’Hospitalet de Llobregat. Al final de la dictadura franquista va iniciar-se en el treball comunitari al barri de Can Serra, depenent de la Parròquia i de l’Associació de Veïns. Un any després, al mateix lloc i amb la mateixa orientació, passà a dependre de Càritas Diocesana. Una experiència professional que la va marcar molt positivament.
Accedí als Serveis Socials de l’Ajuntament des de 1979, amb el primer consistori democràtic i formant part del primer grup de treballadores socials municipals. Va finalitzar el 31/12/2016 exercint de cap de l'equip de Serveis Socials Bàsics de Bellvitge i El Gornal.
Ha estat bàsicament en l’atenció primària (excepte en el període que fou regidora). Ha treballat a tots els barris de la ciutat, excepte al de la Florida. Coneix bé la ciutat. També ha estat cap de Centre, responsable del programa d'Atenció Social Urgent, de la implantació a l'Hospitalet del PIRMI (Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció) i Tècnica Assessora participant en diferents comissions de treball propositives per la millora dels serveis socials municipals.
Està contenta amb la seva professió: “Sóc privilegiada perquè puc aprendre i fruir amb la meva feina, a la vegada que puc donar un servei a la gent”, manifesta.
Va presidir l'Associació d'Assistents Socials de Barcelona (1979-1983), en un moment convuls i de canvis per la professió. Cercant sempre el consens amb les altres cinc associacions professionals de Catalunya, va ser possible crear el primer col·legi professional d'àmbit català l'any 1983.
Viu a l'Hospitalet des de l'any 1982, quan es casà amb en Jaume Botey i Vallès.
La necessitat de treballar millor la va portar a llicenciar-se en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. El 1984 va publicar “L’Hospitalet a l’inici del s. XVIII. Homes i terres”. Va participar en l’estudi i publicació de “54 relats d’immigració”. Ha col·laborat en algunes publicacions sobre immigració, sobre serveis socials a l’Hospitalet i sobre el moviment per la pau a Catalunya.
Dins i fora de la feina, Maria Pilar Massana és una activista social, per la pau i la cooperació, feminista, compromesa com a ciutadana amb el seu entorn “per un altre món possible”.
Va estar molt directament vinculada als orígens del moviment veïnal des de l’Associació de Veïns de Can Serra i amb la Coordinadora d’Associacions de Veïns, especialment en reivindicacions urbanístiques.
Regidora de l’Hospitalet, de 1995 a 1999 per la llista d’Iniciativa per Catalunya i després per la d’Esquerra Unida i Alternativa.
El 1984 participà activament en el referèndum ciutadà contra l’entrada d’Espanya a la OTAN.
Des de 1983 formà part del Col•lectiu per la Pau i la Solidaritat, que fou el motor de la Campanya de Solidaritat amb Nicaragua de l’any 1985.
El 1994 participà activament en la campanya del 0,7%, tant a l'Hospitalet com a Catalunya.
Ha participat en campanyes unitàries de moviments socials. Viatjà a Nicaragua, als camps de refugiats saharians, a l’Iraq, el Líban, a Mèxic, a Bolívia, en missions de solidaritat i de pau.
Vinculada de manera molt directa a la Plataforma Aturem la Guerra (2002). En els últims anys, molta gent l’ha coneguda com una de les portantveus d’aquesta plataforma. Igualment vinculada al moviment feminista de la ciutat i de Catalunya.
És sòcia de la Cooperativa La Olivera a Vallbona de les Monges i de diverses entitats defensores dels drets humans, de la cooperació solidària i de la justícia social. Membre de Cristians pel Socialisme. Va ser sòcia fundadora del Centre d’Estudis de l’Hospitalet des de 1983 i presidenta entre 2008 i 2011.
En els últims anys, sense deixar la seva militància tradicional, s'ha implicat en les noves expressions i moviments polítics: Parlament Ciutadà, Procés Constituent, Lluites Compartides, Catalunya en Comú, Moviment Sobiranista...

Història arxivística

Documentació aplegada per M. Pilar Massana en el transcurs de la seva activitat professional com a treballadora social. Conservada en els pisos del carrer Girona de l'Hospitalet de Llobregat i Llull de Barcelona. No disposava de cap instrument de descripció.

Dades sobre l'ingrés

Documentació lliurada per M. Pilar Massana a l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet els dies 7 i 17 de juny, 19 de juliol, 8 d’agost de 2019 i 8 d'octubre de 2021.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

Conté documentació de:
a) Càritas Diocesana de Barcelona (1972-1999). Documentació aplegada per M. Pilar Massana a partir de la seva vinculació amb aquesta entitat d’acció social de l’església catòlica, com a treballadora social i com a professora de l’Escola de Formació de Voluntaris. Inclou el butlletí “Circular informativa”, la publicació periòdica “Notícies de Càritas”, una guia de recursos socials, diversos fullets d’estudis patrocinats per l’entitat, documentació de treball de camp, coordinació i supervisió, i un grup de memòries, plans d’accions i projectes.
b) Acció solidària contra l’atur (1981-2018). Documentació de la relació de M. Pilar Massana amb aquesta entitat, fundada el 1981, amb l’objectiu de lluitar contra l’atur amb incentius per a la creació de nous llocs de treball. Inclou: documentació sobre la seva constitució i activitats, memòries anuals, impresos de presentació, estudis de les subvencions concedides, retalls de premsa i informació sobre el premi periodístic sobre l’atur.
c) Publicacions periòdiques (1981-2014). Publicacions de treball social o amb continguts d'aquest àmbit, entre elles “Documents del CRIF”, “Fer ciutat” i “Tardor”.
d) Llibres i fullets (1967-2012). Obres de referència per a M. Pilar Massana com a treballadora social. Inclou una quarantena de títols, entre llibres i fullets, sobre legislació, organització dels serveis socials dret a l’habitatge, pobresa, marginació, discapacitat intel·lectual, malalties mentals, malalties laborals, indicadors de gènere, reinserció social, acció parroquial i drets del servei domèstic. Alguns dels títols foren primeres edicions del període de transició política posterior a la dictadura en el desplegament dels serveis socials per part de les diverses administracions (Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya i Ministeri de Sanitat i Seguretat Social).
e) Informes tècnics (1973-2016). Informes de consulta de M. Pilar Massana com a treballadora social. Inclou una dotzena de treballs, sobre prevenció, disminució psíquica, exclusió social, infància en risc, problemàtiques de barris, institucions d’acollida i organització dels serveis socials.
f) Informacions (1979-2016). Materials molt diversos, amb informacions relatives al treball social.
g) Actuació política en treball social (1981-1997). Inclou un expedient amb les propostes del PSC i del PSOE en matèria de serveis socials, un altre amb informacions de l’àmbit de serveis socials d’Iniciativa per Catalunya i un altre amb les lluites de les primeres associacions de veïns de diversos barris de l'àrea metropolitana de Barcelona. Més 3 cartells d’associacions de veïns i lluites veïnals.
h) Docència impartida (1983-2012). Inclou apunts per a les classes, textos de referència i informació acadèmica de l’activitat docent de M. Pilar Massana a l’Escola de Formació de Voluntaris de Càritas Diocesana i a l’Escola Superior d'Assistents Socials, després Escola Universitària de Treball Social. Inclou també un anunci d’una conferència seva a la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona.
i) Treball a l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat (1979-2016). Inclou documentació amb aspectes laborals: plantilles de treballadors, gestions i correspondència professional de Pilar Massana; el seu treball com a assessora tècnica de treball social de l’Ajuntament: població reclusa, Servei Integral d'Atenció Domiciliària (SIAD) i temes diversos; la seva actuació en comissions i comitès: apunts, actes de reunions, informes i textos de referència de la Comissió d’exclusió social, Comitè de Qualitat, Centre d’Atenció i Informació a la Dona (CAID), Programa d'atenció social urgent (PASU) i Programa interdepartamental de renda mínima d'inserció (PIRMI); el seu treball en diversos districtes i barris de la ciutat: informes, reunions de zona, i de la Secció de Serveis Socials de l’Ajuntament, creació i funcionament de la Residència Sanfeliu, ajuts a famílies; memòries anuals dels serveis socials; i informes tècnics d’abast municipal. D’aquest grup de documents en destaca el fet que permet resseguir el desplegament dels serveis socials per part del primer Ajuntament democràtic de l'Hospitalet de Llobregat de la transició política.

Informació sobre avaluació, tria i eliminació

Tota la documentació d'aquesta sèrie és pertinent i no hi ha cap previsió d'eliminació.

Increments

No s'ha transferit la documentació administrativa

Sistema d'organització

Documentació organitzada en expedients. Cadascun d'ells té relació amb algun dels següents grups temàtics: a) Càritas Diocesana de Barcelona; b) Acció solidària contra l’atur; c) publicacions periòdiques; d) llibres i fullets; e) Informes tècnics; f) Informacions; g) Actuació política en treball social; h) Docència de Pilar Massana; i) Treball a l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. Més cartells.

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Documentació de lliure accés, llevat de l'expedient "Informacions sobre plantilles de treballadors socials de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat", que té l’accés parcialment restringit, en contenir dades personals.

Condicions de reproducció

Documentació de lliure reproducció, llevat de l'expedient "Informacions sobre plantilles de treballadors socials de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat", que té la reproducció parcialment restringida, en contenir dades personals. Hi ha també alguna documentació de reproducció restringida, en estar subjecta a drets d'autor.

Llengua(ües) dels documents

  • català
  • espanyol d'Espanya

Escriptura dels documents

Informació addicional sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Documentació en paper. En bon estat de conservació. Algunes unitats documentals contenen fotocòpies, llegibles en el moment de fer la descripció.

Instruments de descripció

Fitxa Nodac de sèrie i relació d'unitats documentals.

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Documentació relacionada

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Nota

En la subsèrie Can Serra hi ha més documentació del treball de M. Pilar Massana com a treballadora social en aquest barri de l’Hospitalet de Llobregat. S'ha respectat la seva classificació original, dins de la documentació de la seva actuació a Can Serra.

Identificador(s) alternatiu(s)

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per noms de persones

Àrea de control de la descripció

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Descripció realitzada segons els preceptes de la Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Subdirecció General d’Arxius i Associació d’Arxivers de Catalunya, 2007.

Estat de descripció

Nivell de detall

Llengua(ües)

Escriptura(es)

Fonts

La informació continguda en la pròpia unitat de descripció s'ha contrastat i ampliat amb el testimoni de M. Pilar Massana.

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organismes relacionats

Llocs relacionats