Subsèrie 4 - Actuació política a l'Hospitalet de Llobregat

Exposicions i fires organ... 1a Fira d'hivern a l... No tengas miedo a aprende... L'ensenyament. Gratuït? Conferència de Jaume Bote... "Ara ve Nadal...&quo...

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES CAT AMHL 862-3-5-4

Títol

Actuació política a l'Hospitalet de Llobregat

Data(es)

  • 1976 - 2020 (Creation)

Nivell de descripció

Subsèrie

Volum i suport

2,65 ml., 239 expedients, 51 cartells, 1 plànol, 2 auques

Àrea de context

Nom del productor

Nom del productor

Història arxivística

Documentació aplegada per Jaume Botey i M. Pilar Massana en la seva actuació política a nivell de l'Hospitalet de Llobregat. Conservada en els pisos del carrer Girona de l'Hospitalet de Llobregat i Llull de Barcelona. No disposava de cap instrument de descripció.

Dades sobre l'ingrés

Documentació lliurada per M. Pilar Massana a l'Arxiu Municipal de l'Hospitalet els dies 7 i 17 de juny, 19 de juliol, 8 d’agost i 1 d’octubre de 2019.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

Consta de dos apartats.
a) Grup municipal (1977-2017; la data inicial és anterior a la formació del primer ajuntament sorgit d’unes eleccions democràtiques en el període de la transició política -el 1979- perquè hi ha documentació d’estudi prèvia a aquesta data). Inclou:
.Treball de Jaume Botey a la Ponència d’Ensenyament. Important grup de documentació del treball de Botey com a tinent d’alcalde ponent d’Ensenyament (1979-1983), a partir de les primeres eleccions municipals democràtiques després de la dictadura. Inclou estudis i informes, plans d’actuació i pressupostos, programes de formació de mestres, escoles d’estiu i jornades d’ensenyament, informacions d’exposicions i fires, reglaments, materials didàctics, com les col•leccions “Teatre Escola”, “Música Escola”, “Experiències”, “Comunica” i “Quaderns urbans i els materials sobre festes populars”, estades escola-natura i itineraris pedagògics, materials de la campanya municipal d'alfabetització d'adults, apunts de treball de Jaume Botey i 16 cartells i 1 auca de promoció d’activitats.
.Grup municipal dels partits polítics amb participació de Jaume Botey i M. Pilar Massana al llarg del temps: PSUC, Iniciativa per Catalunya, Iniciativa per Catalunya-Els Verds i Esquerra Unida i Alternativa. Inclou els butlletins “L'Hospitalet municipal: publicació del grup municipal d'IC-EV l'Hospitalet”, “L'Altraveu municipal: butlletí del grup municipal ICV-EUIA”, “Canviem L'H (ICV-EUIA-PIRATES): Butlletí d'actualitat municipal”, programes d’actuació, pactes de govern, sessions de constitució de l’Ajuntament, reculls de premsa, treballs i reunions del grup municipal, documentació de M. Pilar Massana com a regidora, més documentació del PSC, partit en el govern municipal i amb el qual s’establiren diversos acords.
.Informacions sobre el municipi. Inclou publicacions periòdiques editades a la ciutat, informacions de l’Ajuntament, plans d’actuació municipal, impresos informatius d’altres grups municipals, butlletins d’associacions de veïns, reculls de premsa sobre l’Hospitalet de Llobregat, fulls volanders de grups polítics sense representació municipal i 23 cartells, 1 auca i 1 plànol, d’aspectes diversos de la ciutat.
b) Treball polític en l’àmbit local (1976-2020). Inclou:
.Publicacions periòdiques i reculls de premsa. Inclou els butlletins. “Demà l'Hospitalet: publicació del PSUC de l'Hospitalet”, “Butlletí: Iniciativa per l'Hospitalet”, “Alternativa: butlletí de Joves amb Iniciativa de l'Hospitalet”, “El PSUC de l'Hospitalet”, “PSUC Pubilla Casas”, “PSUC Agrupación de Can Serra Hoja informativa”, “Iniciativa metropolitana: butlletí del grup d'Iniciativa-els Verds a l'àrea metropolitana”, “Iniciativa l'Hospitalet: butlletí de l'organització de l'Hospitalet d'Iniciativa per Catalunya-Verds”, “Més Iniciativa per l'Hospitalet: Publicació d'Iniciativa per Catalunya verds”, “L'H Esquerra Unida i Alternativa: butlletí d'Esquerra Unida i Alternativa de l'Hospitalet”, “La veu alternativa de L'H: butlletí d'informació de l'assemblea local d'EUIA de L'Hospitalet”, “Boletín comunista de l'h, PSUC viu”, “L'H Verd: butlletí dels Verds de l'Hospitalet de Llobregat. Adherits als Verds Europeus”. Més un recull de premsa sobre política al municipi i un altre sobre el “cas Pujana”.
.Treball polític. Documentació dels partits i agrupacions polítiques amb participació de Jaume Botey i M. Pilar Massana, sovint en llocs de direcció, en l’àmbit local de l’Hospitalet de Llobregat: PSUC, Iniciativa per Catalunya, Iniciativa per Catalunya-Els Verds, PSUC viu, Col•lectiu Roig-Verd-Violeta, Unitat d’Esquerres, Esquerra Unida i Alternativa i entitats sobiranistes (hi ha alguna documentació més referida a l’Hospitalet de Llobregat de Procés constituent, Catalunya en Comú, En Comú Podem i Unidas Podemos en la sèrie “Actuació política a nivell nacional i internacional"). Inclou: apunts de reunions del Comitè local del PSUC i del PSUC viu, Comissió política d’Iniciativa per Catalunya i Comissió local d’Esquerra Unida i Alternativa, impresos de difusió, relacions de militants, materials de formació política, trobades de debat, relació amb els sindicats, especialment CCOO, pressupostos, comptabilitat.
.12 cartells.

Informació sobre avaluació, tria i eliminació

Alguns expedients d'activitat política contenien diversos documents repetits. En aquests casos se n'ha conservat dos exemplars i alguns més en aquells casos en què es tractés de documentació molt singular i rellevant.

Increments

No hi ha previstos increments.

Sistema d'organització

Documentació organitzada en expedients. Cadascun d'ells té relació amb algun dels següents àmbits: a) grup municipal, b) treball en el partit en l’àmbit local. Més grups de cartells de: Ponència d'Ensenyament de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, diversos de l’Hospitalet, partits polítics amb participació de Jaume Botey i M. Pilar Massana, a nivell de l'Hospitalet.

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

En general de lliure accés, però hi ha alguna documentació d'accés restringit, en contenir dades personals.

Condicions de reproducció

En general de lliure reproducció, però hi ha alguna documentació de reproducció restringida, en contenir dades personals.

Llengua(ües) dels documents

  • català
  • espanyol d'Espanya

Escriptura dels documents

Informació addicional sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Documentació en paper. En bon estat de conservació. Algunes unitats documentals contenen fotocòpies, llegibles en el moment de fer la descripció.

Instruments de descripció

Fitxa Nodac de subsèrie i relació d'unitats documentals.

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Una part dels textos tenen un original en format digital, no analitzat en aquesta fase del tractament.

Existència i localització de reproduccions

Documentació relacionada

Té relació amb una part molt rellevant de la biblioteca de Jaume Botey i M. Pilar Massana.

Descripcions relacionades

Bibliografia

.(Diversos autors): Jaume Botey i Vallès. El pensament i l'acció educativa i civíca d'un activista social, “Quaderns d’Estudi: Centre d’Estudis de l’Hospitalet”, núm. 33.
.Llegat Jaume Botey: https://www.youtube.com/watch?v=09nEjl_-BOo
.Villanueva i Margalef, Maria: “Jaume Botey i Vallès, un lluitador per la pau”. Lliurament del 50è Memorial Joan XXIII (2017). L’Hospitalet de Llobregat, 2 de Maig del 2018: http://www.revistaperiferia.org/uploads/2/5/0/8/25082791/jaume_botey_i_valle%CC%80s.pdf

Àrea de notes

Identificador(s) alternatiu(s)

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per noms de persones

Àrea de control de la descripció

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Descripció realitzada segons els preceptes de la Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Subdirecció General d’Arxius i Associació d’Arxivers de Catalunya, 2007.

Estat de descripció

Nivell de detall

Llengua(ües)

Escriptura(es)

Fonts

La informació continguda en la pròpia unitat de descripció s'ha contrastat i ampliat amb el testimoni de M. Pilar Massana.

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organismes relacionats

Llocs relacionats