Valls i Piulats, Jaume

Àrea d'identificació

Tipus d'entitat

Person

Forma(es) autoritzada(es) del nom

Valls i Piulats, Jaume

Forma(es) paral·lela(es) del nom

Forma(es) normalitzada(es) del nom, d'acord a altres regles

Altra(es) forma(es) del nom

Identificadors per a organismes

Àrea de descripció

Dates d'existència

1930-

Història de la institució

En Jaume Valls va néixer el 16 de juliol del 1930 a Bellvís, al Pla d’Urgell en el sí d’una família pagesa. Visqué condicionat pels anys més durs del franquisme en que recorda amb claredat tota la repressió que s’instal•la en les comarques frontereres de Catalunya.No pogué anar a l’escola fins els 9 anys i va cursar els estudis primaris fins els 14 anys en uns temps de dogmatisme ideològic que el van fer revoltar-se incipientment.

Aviat va aprendre l’ofici de forner a la fleca del poble i també al poble veí Sidamón. El mestre forner que l’havia ensenyat es va exiliar a França després de varis episodis relacionats amb els guerrillers antifranquistes el 1944. Jaume hi va mantenir una relació epistolar.

El 1951 va entrar amb relació amb el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i comença a formar-se com a militant. També coneix en aquest anys a la seva companya Agustina amb la que es casarà el 1957. L’Agustina tenia el seu pare a l’exili a causa de la seva militància a la CNT.

El 1956 va prendre contacte amb el Comitè Central del PSUC a França i el 1958 ja havia construït una cèl.lula a la seva comarca on van fer diverses accions. En aquests anys en Jaume va canviar sovint de feina i va patir una greu crisis laboral que el va portar a pensar en la possibilitat de l’emigració cap a Barcelona.

Així, després d’una nova entrevista amb López Raimundo el 1962 a França, decideix partir cap a Terrassa, on fa de forner, i més tard cap a L’Hospitalet on arriba el 1963 al barri de Collblanc i entra a treballar a SAMPER, un taller de foneria del carrer Farners, on crea la primera Comissió Obrera de L’Hospitalet.

Va militar activament, i entre 1968 i 1976 fou detingut en 5 ocasions. El 1967 exercia el càrrec de la direcció del Comitè Local del PSUC a L’Hospitalet. Després de SAMPER va treballar de paleta en el ram de la construcció, encapçalant lluites com la de la Residència de Bellvitge o a “La Llave de Oro”, entre d’altres.

El 1970 es va matricular a l’Escola d’Adults de Can Serra i fou alumne de Manuel Sacristán, José Fariñas i Jaume Botey.

El 1975 es va constituir, a la Parròquia de Sant Ramon, un Secretariat provisional de les Comissions Obreres de L’Hospitalet on s’escollí a Jaume per a encapçalar-ho. El 10 de juliol de 1976 es va constituir l’Assemblea Democràtica de L’Hospitalet on Jaume assistí com a representant de Comissions. El juny de 1978 se celebrà la I Conferencia de la Unió Local de Comissions Obreres i en Jaume Valls fou elegit Secretari General. També ho serà el 1980, 1985 i 1987.

El PSUC es va legalitzar el maig de 1977. Fou regidor a les primeres eleccions democràtiques municipals, el 3 d’abril de 1979. El 1982 en una escissió del PSUC que dóna pas al Partit dels Comunistes de Catalunya, Jaume Valls passa a aquesta formació política. Pocs anys després retornà al PSUC.

Va ser vocal de la Junta de Govern de l’Hospital Universitari de Bellvitge des de 1979 fins a 1987.

El 1995 va promoure el Col.lectiu L’Hospitalet Antifranquista (Centre d’Estudis de L’Hospitalet), i a partir de l’any 2004 impulsà l’entitat El Pont de la Llibertat – L’Hospitalet Antifranquista, sent-ne president.

Llocs

Estatus jurídic

Funcions, ocupacions i activitats

Treballador de la construcció, sindicalista, regidor, membre de l'Hospitalet Antifranquista

Atribucions/Fonts legals

Estructura interna/genealogia

Context general

Àrea de relacions

Àrea de control

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Estat de descripció

Nivell de detall

Dates de creació, revisió i eliminació

Llengua(ües)

Escriptura(es)

Fonts

Notes de manteniment