Oliveras i Prats, Just

Àrea d'identificació

Tipus d'entitat

Person

Forma(es) autoritzada(es) del nom

Oliveras i Prats, Just

Forma(es) paral·lela(es) del nom

Forma(es) normalitzada(es) del nom, d'acord a altres regles

Altra(es) forma(es) del nom

Identificadors per a organismes

Àrea de descripció

Dates d'existència

1887-1938

Història de la institució

Just Oliveras va néixer a l'Hospitalet dins d'una família de propietaris agrícoles. Es va dedicar als negocis familiars i entra dins la formació política de la Lliga catalana. El 1907 fou un dels promotors i executors del segon eixample hospitalenc sobre unes terres de la seva propietat a la zona de la Rambla de la ciutat, en una antiga finca coneguda popularment com Cal Tries.
Just Oliveras va entrar als 25 anys, el 1914, a l'administració municipal, a vegades com a Conseller o sovint com Alcalde, des de l'1 de gener de 1916 fins el 16 de maig del mateix any en que fou substituït per Josep Rius. Tornà a l'Alcaldia a primers de gener de 1918 fins el 24 de març de 1923 poc abans del cop d'Estat de Primo de Rivera. A la fin d'aquesta es possessionà de l'Alcaldia de la ciutat, el 5 de març de 1930 fins el 14 d'abril de 1931 i després de rebre el suport del Sr. Milans del Bosc, governador civil.
El seu germà fou el fundador del Centre Catòlic de la Rambla del barri del centre. Just Oliveras per la seva part segueix militant a la Lliga regionalista de la que serà president local.
El 6 d'agost de 1921 -dia de la seva onomàstica- s'inaugurava el servei d'autobusos entre el barri del centre de l'Hospitalet i la plaça d'Espanya de Barcelona amb un parell de cotxes elèctrics marca Walker, i que pertanyien a la seva família. Aviat la línia s'expandí i arribà fins a Sant Boi i Sant Feliu al Baix Llobregat. S'arribaren a posar en marxa uns 40 vehicles ja que es feren línies turístiques a la resta de la península.
Amb la guerra civil les seves propietats foren col·lectivitzades i fou víctima, junt amb la seva cunyada, dels incontrolats el 1938. Anys després es va posar un monòlit a la Rambla que du el nom de la seva família.

Llocs

Estatus jurídic

Funcions, ocupacions i activitats

Propietari, alcalde i polític.

Atribucions/Fonts legals

Estructura interna/genealogia

Context general

Àrea de relacions

Àrea de control

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Estat de descripció

Nivell de detall

Dates de creació, revisió i eliminació

Llengua(ües)

Escriptura(es)

Fonts

MARCÉ I SANABRA, Francesc: Hospitalencs d’Ahir. Ateneu de Cultura Popular. l’Hospitalet, 1994.

Notes de manteniment